Fraai natuurgebied in Duitsland gezocht? Bezoek de Harz

Harz Duitsland

Als je vanuit Nederland op vakantie wilt naar een fraai, divers en spectaculair natuurgebied, dan heb je in de ons omringende landen daartoe volop mogelijkheden. De Harz in Duitsland is er daar één van. Dit gebied ligt centraal in het land, pakweg halverwege tussen de steden Hannover en Leipzig. We hebben hier te maken met een natuurgebied van enorme omvang: gemiddeld zo’n 35 kilometer breed en wel 110 kilometer lang. Uiteraard resulteert dit in vele honderden kilometers wandel- en fietspaden. Het Nationaal Park Harz is een van de mooiste stukjes van het gebied. Hier vind je ook de hoogste top: de Brocken. Via een stevige wandeling kun je deze top bereiken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is goed wandelmateriaal en een prima conditie. Verder vind je in de Harz natuurlijke grotten en de Harzer Grenzweg, wat gedurende enkele decennia een zwaarbewaakte grens was tussen West- en Oost-Duitsland. 

Wernigerode, Harz

Ook volop mooie dorpjes en stadjes

De Harz mag dan wel met name geliefd zijn bij natuurliefhebbers, dat wil niet zeggen dat er op cultureel gebied niets te doen is. Integendeel zelfs. De Harz heeft diverse prachtige steden en dorpen die zeker een bezichtiging waard zijn. De volgende twee brengen we extra onder de aandacht: 

• Quedlinburg: dit is een ronduit prachtig plaatsje, een waarvan het middeleeuwse centrum nota bene uitstekend van is bewaard gebleven. De vakwerkhuizen van Quedlinburg zijn beroemd, in ieder geval bij iedereen die ze eens in het echt heeft gezien. Het authentieke gildehuis Zur Rose, het koopmanshuis Weisser Engel en het beursgebouw spreken ook zeer tot de verbeelding. • Goslar is een plaatsje met een stijlvolle en ronduit chique marktplein. Hier rondom vind je meerdere prachtige (en goed bewaard gebleven) gebouwen.

Ilsenburg, Duitsland